Başa

ÜRÜNLER

Havuz Kimyasalları

Yüzme havuzlarında, suyun salgın hastalıklara sebep olmaması, yani mikroplardan arındırılmış olması gerekmektedir. Ayrıca suyun görünümü berrak ve temiz olmalıdır. Kısaca havuz suyu, içme suyu niteliğinde olmalıdır. Havuz suyunun içinde gerek yüzen insanlardan, gerekse çevre faktörlerinden kaynaklanan çeşitli kirlilikler söz konusudur. Bu kirlilikler, yağ, ter, salya, idrar, kozmetik ürünler, güneş yağları, sabun artıkları, saç, kepek, tekstil elyafları, toz, çim, kum-toprak, çam ibreleri gibi bir çok madde olabilir. Bu kirlilikler, kimyasal ve mekanik yöntemlerle yok edilmekte veya insan sağlığına zarar vermeyecek seviyeye düşürülmektedir.

Yüzme havuzu suyu,  aynı zamanda bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalar için ideal yaşam şartlarına haiz bir ortamdır. Bakteri ve mantarların bir kısmı hastalık yapıcı olmasına ve havuza girenler için bir enfeksiyon tehlikesi oluşturmasına karşın, zararsız bakteri ve mantarlar dahi geniş çapta üremeleri halinde ince tortulara yol açabilir ve aşırı durumlarda suyun bulanmasına neden olabilirler.

Sonuç olarak mikroorganizmaları yok edecek, yani suyu dezenfekte edecek etkili bir yolun bulunması, bunun sonucunda berrak, renksiz, kokusuz ve insan sağlığı açısından güvenilir bir havuz suyu için son derece gereklidir.

Bu şartların sağlanması için klor , pH düşürücü, yosun önleyici, çöktürücü (topaklayıcı) ürünleri, sürekli ve düzenli olarak bilinçli bir şekilde uygulanmalıdır.

Uygulamada dezenfeksiyon amaçlı kullanılan klor (likit veya granül) yalnızca bakteri öldürücü bir etkiye sahip değildir. Aynı zamanda oksidasyon yoluyla, havuza girenlerin suya kattıkları kirleri de yok eder. Bu nedenle sağlıklı bir havuz suyu için yönetmeliklerde istenilen değerlerde serbest klor değeri elde edilinceye kadar sürekli kimyasal dozajlaması yapılmalıdır.

Etkili bir dezenfeksiyon uygulaması için havuz suyunun pH değeri yönetmelik değerleri arasında bulunması şarttır. pH değeri,suyun alkalilik veya asidik karakterde olduğunu gösteren bir değerdir. İdeal havuz suyu pH değeri : 7,2 – 7,6 aralığıdır. Şayet pH değeri 7.2’nin altında ise tesisattaki tüm metal aksamda paslanma tehlikesi vardır. 7.6’nın üzerindeki pH değerlerinde gözlerde tahrişler meydana gelir. Klorun dezenfeksiyon gücü, verimi önemli ölçüde azalır. pH değerinin 7.6’nın üzerine çıkması durumunda pH düşürücü (likit veya granül) kimyasal kullanılmalıdır.

Havuz suyu yönetmeliğinde geçen serbest klor ve pH değerleri, istenilen aralıklarda tutulmadığı taktirde havuzun belirli bölgelerinde yosun olarak bilinen ve suda yüzen mikroskobik canlılar üremeye başlayacaktır. Bazıları serbest yüzmekte, bazıları ise suda asılı bulunmaktadır. Asılı olan tipler havuzlarda derz aralarına ve fayans üzerindeki çatlaklara tutunmaktadırlar. Havuzlarda yosun oluşumuna karşı düzenli klorlama ve yosun önleyici (ALGAECIDE BIO) kullanmak en önemli etkendir.

Filtrelerde tutulamayan çok ince partiküller, zamanla havuz suyunda birikerek havuzun berraklığını yitirmesine ve gece havuz lambalarının önünde hoş olmayan (uçuşan parçacıklar şeklinde) görüntülere yol açmaktadır. Topaklayıcı (CLEARFLOCK L) kimyasalı kullanımı ile bu partiküller, büyük hacimli topaklar şeklinde bağlanır ve filtrede tutulabilir yahut çöktürülebilir hale getirilir.


Çetin Emeç Bulvarı 1322. Cad. (6. Cad.)
66/1 Öveçler / Ankara

Tel: +90 312 472 70 40 (5 Hat)
Faks: +90 312 472 70 46

© 2011 - 2015 Tüm Hakları Saklıdır. / Tasarım Ajansweb